top of page

Učíme se prakticky celý život. Jak to ale dělat efektivně?

Učení je práce jako každá jiná. Musíme vynaložit určitou dávku síly, vůle a aktivity. Když pochopíme, co a jak ovlivňuje naši paměť, naučíme se nové informace rychleji a snáze. Učení nás dost často nebaví právě proto, že nevíme JAK se učit. Postupně si ukážeme si vychytávky, díky kterým vám to půjde lépe. Nyní prvních pár technik:


Jednou z mnoha metod jak se učit je metoda 5 P(1) ta přináší pět hlavních zásad pro zlepšení učení.


Vytvořte si adekvátní PODMÍNKY pro učení


Spousta z nás studijní prostředí podceňuje.Vyvětrejte si a zajistěte si na učení dobré světlo. Učte se v sedě u stolu. Ukliďte si ze svého okolí vše rušivé. Nepořádek nebo jiné předměty jen odvádějí naši pozornost od učení. Důležitý je pitný režim. Dodávejte svému mozku palivo a připravte si na stůl sklenici s vodou.


Stanovte si PRIORITY

Jste stále v jednom kole a máte pocit, že na učení vám nezbývá žádný čas? Stanovte si priority. Vyměňte hodinu strávenou na sociálních sítích za hodinu učení. Nejjednodušší je sestavit si časový harmonogram a dodržovat ho. Když s učením skončíte, naplánujte si učivo nebo postup na další den. Díky tomu se vyhnete prokrastinaci a přemýšlení, co že jste to vlastně chtěli udělat.


Dejte si PAUZU

Nemá cenu strávit nad učením celý den bez jediné přestávky. To by váš profesní rozvoj a znalosti nijak nezlepšilo. Učte se v krátkých intervalech s pravidelnými přestávkami. Učení si rozdělte do bloků. Výborná je například technika pomodoro, která využívá 25 minutové časové bloky oddělené krátkými pauzami. Lépe se díky ní soustředíme. Snáze se ponoříme do práce. Nenecháme se rušit a zároveň efektivně směřujeme k dokončení úkolu, protože máme časový limit.


Pište si POZNÁMKY

Pamatujete si, jak jste si dělali ve škole zápisky? Dost často to byly právě ty věci, které jste si pamatovali nejlépe a už jste opakováním látky strávili mnohem méně času. Podtrhávejte důležité pojmy, vymyslete si mnemotechnické pomůcky. Psaním se na informace musíme více soustředit a více vnímáme informace v kontextu.


Opakujte!

Paměť potřebuje opakování, a jak se říká: opakování je matka moudrosti. Čím více si budete látku opakovat, tím snáze se vám zapíše do paměti. Informace, které pravidelně používáme, si jednoduše pamatujeme, zatímco na ty, které jsme jen někde slyšeli a nikdy je nepoužili, si stěží vzpomeneme.


A rada na závěr? Spěte! Odborníci opakovaně dokázali, jak velký vliv má na náš organismus spánek. Když se pořádně vyspíme, náš mozek si naučené vědomosti pamatuje lépe, než když celou noc probdíme. Ale o vlivu spánku na náš mozek si řekneme zase jindy.



(1) Jak se efektivně učit, Mgr. Lenka Novotná, psycholožka z pedagogicko-psychologické poradny v Praze 10






221 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page