top of page

Jak negativní asociace spojené s učením ovlivňují vaši paměť

Sedíte nad učebnicí a marně se snažíte dostat si do hlavy jedinou informaci. Od stránek utíkáte k mobilu nebo rozmýšlíte nad tím, kdy naposledy jste utírali prach na poličkách. Učení vás tak otrávilo, že se možná i zvednete a ten prach půjdete utřít.


Ale nenaučíte se nic. Nejde vám to. Příčinou může být negativní asociace, kterou si váš mozek uložil hluboko v sobě a spustí tento nežádoucí program kdykoliv se snažíte něco nového naučit. Mám pro vás pár rad, jak z toho ven.


Negativní asociace vám spouští program demotivace a odporu k učení. Je to klasický blok, který může v dlouhodobém horizontu vést až k chronickým poruchám učení se. Přitom existují jednoduchá cvičení a snadné rady, jak se negativních asociací zbavit, nebo alespoň jejich vliv postupně zmírnit.


Vytvořte si nové asociace

Rada prostá zní: vytvořte si nové asociace. Realita je samozřejmě na sto honů vzdálená jednoduchosti. Vytvoření nové a silnější asociace je proces, který vyžaduje trénink, odhodlání a opakování. Aby vám to šlo snáze, zkuste pár drobností, které váš mozek donutí pracovat rychleji ve prospěch vašeho záměru.


Učte se na novém místě

Možná se učíte u pracovního nebo jídelního stolu. Prostě na místě, kde vždycky. Ale váš mozek má místo k učení spojené s vypěstovanou nechutí. Najděte si místo, kde obvykle děláte něco příjemného. Třeba tam, kde si čtete knihu nebo si dáváte pohodu u šálku s kávou. Dostaňte sami sebe přesně do té pohody, jakou zažíváte, když se neučíte. Těšte se. Vyplaví se vám do těla oxytocin a učení bude příjemnější.


Udělejte si z učení událost

Připravte si v souvislosti s učením nějaký opravdu příjemný rituál. Uvařte si kávu. Dejte si malý dortík. Zacvičte si. Cokoliv je vám příjemné. A to propojte odměnou: učením. Přistupujte k učení jako k odměně. Učebnici vnímejte jako zajímavou a dobrodružnou knihu. Protože po náročném cvičení se můžete zrelaxovat na křesle s knihou plnou zajímavostí.


Samozřejmě, že pro změnu musíte něco udělat. Bez toho se to neobejde. Až se vám to podaří, získáte hned dvě věci: naučíte se lépe učit. A snadno se naučíte, co jste se naučit chtěli nebo potřebovali.






Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page