top of page

Mýtus 5: Kvůli internetu hloupneme

Aktualizováno: 29. 6. 2022

„Nekoukej pořád do toho mobilu! Akorát z toho hloupneš!“ Taky občas posloucháte podobná varování? Nebo je dokonce sami rozdáváte? Představa, že hodinami strávenými u internetu, který dnes vytáhneme kdekoliv z kapsy, je mírně řečeno zjednodušující. Co na to říká věda?


Otupování mozku internetem současné vědecké studie dostatečně nepotvrzují, přestože první náznaky se již objevují. Pro opravdu „tvrdé“ doložení této hypotézy potřebujeme více prospektivních (dopředných) studií a zejména jejich meta-analýz. Kvůli připojení k síti jsme méně samostatní a nespoléháme tolik na svou paměť, jako to bylo ve starých dobrých analogových časech. Ve skutečnosti však využíváme transaktivní paměť, kterou popsal psycholog Daniel M. Wegner. V rámci tohoto konceptu sociální psychologie si nemusíme pamatovat všechno – stačí, když známe někoho jiného, kdo si danou věc pamatuje. A nebo máme po ruce internet. 💡 Zkrátka si do podvědomí uložíme klíčová slova, která si pak vyhledáme. Jenomže co když nastane výpadek sítě, vybije se nám telefon nebo se ocitneme v divočině bez signálu? Transaktivní paměť je nám v takovou chvíli k ničemu. A v tu ránu nejspíš zaslechneme onu škodolibou poznámku o tom, jak ty dnešní generace hloupnou, protože jsou bez telefonu naprosto nepoužitelné. Snažme se pro takovou chvíli si zapamatovat, že nic takového věda neříká. Jde zkrátka o kulturní axiom bez neprůstřelných důkazů. Stačí si to vygooglovat.‍

Doufejme, že než věda tuto otázku definitivně rozřeší, nebude pozdě. A pokud vás zrovna čeká velká zkouška, musíte se toho hodně naučit a vůbec vám to neleze do hlavy, nezoufejte. Přijďte za mnou a společně váš mozek potrénujeme. Vím jak na to.



44 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page