top of page

Mýtus 4: Alkohol zabíjí mozkové buňky

Aktualizováno: 29. 6. 2022

Alkohol zabíjí mozkové buňky! Neznám asi nikoho, kdo by tuto větu ještě nikdy neslyšel. A přitom se jedná o mýtus. Jak je to možné?


Přestože nadměrné konzumace alkoholu zdraví nepropívá, tvrzení, že alkohol zabíjí mozkové buňky, je nepřesné. Přesnější je říci, že alkohol narušuje normální funkci mozkových buněk. Aby došlo přímo k úbytku neuronů, museli byste se pravděpodobně upíjet do kómatu.

Důkaz o nepravdivosti tohoto mýtu poskytla studie z roku 1993 v prestižním lékařském časopise Lancet, která srovnávala vzorky mozku ze zesnulých alkoholiků a ne-alkoholiků a nezjistila rozdíly v hustotě mozkových buněk. Studie však naznačila, že neurony vystavené alkoholu spolu hůře komunikují. Také naznačila u chronických pijáků poškození bíle hmoty (nervových vláken, tedy výběžků nervových buněk, pomocí kterých tyto buňky komunikují), což je patrně jedním z důvodů jejich zhoršeného fungování mozku.

Alkohol však významně zhoršuje signalizaci téměř všech mozkových buněk (od těch řídících pohybovou koordinaci, přes řeč, myšlení až po rychlé reflexní reakce). Pamatujme na to. Neurony však přímo nezabíjí.



761 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page