top of page

Ve škole nás to učili jinak! aneb Tvorba nových nervových buněk v dospělosti?

Aktualizováno: 29. 6. 2022

Možná se na to z hodin biologie pamatujete: „V dospělém mozku nevznikají žádné nové neurony! Pouze nám s věkem ubývají.“ Je tomu tak doopravdy?


Mozek a přírodověda obecně nemají příliš rády taková jednoznačná pravidla a badatelé často v určitou chvíli objeví nějakou výjimku. Ano, je tomu tak i se vznikem nových neuronů, tedy odborně neurogenezí.


Přestože v průběhu stárnutí nervové buňky mohou skutečně odumírat, v jiných oblastech mozku nervové buňky v dospělosti zase vznikají. Např. v „mořském koníkovi“, tedy hipokampu, části mozku klíčové pro učení se novým dovednostem a vzpomínkám. Tyto nově zrozené buňky jsou více dráždivé než starší neurony a zdá se, že mají specifickou funkci. Tu však badatelé dodnes nedokázali přesně rozklíčovat a jedná se o velmi aktuální a žhavé téma současné neurovědy.


Předpokládá se, že tyto neurony zrozené v dospělosti hrají roli v učení se novým věcem a také v odolnosti vůči stresu a depresi. Napovídá tomu fakt, že určitý typ antidepresiv zvyšuje neurogenezi v dospělém hipokampu a také to, že pokud jsme dlouhodobě ve stresu, naše neurogeneze se snižuje. A dlouhodobý stres je významným rizikovým faktorem deprese. Tvorbu nových neuronů lze naopak zvýšit učením se, pobytem v obohaceném prostředí a také fyzickou aktivitou.


Mám hodně důvodů se domnívat, že i učení během koučování může zvýšit tvorbu nových neuronů a zlepšit integraci těchto buněk do stávajících obvodů mozku.



159 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page