top of page

Asymetrie mozkových hemisfér

Zatímco čtete tento článek, vysílá váš mozek nesmírné množství elektrických signálů. Kromě vnímání textu pracuje na tom, aby vás udržel naživu. Dýchání, mrkání, myšlení nebo cítění. O to všechno se zrovna teď stará. Informace předává mezi miliardami neuronů. A je v tom rychlejší než závodní auta při Formuli 1.


Lidský mozek formuje, kým jsme a jak vnímáme svět. Vytváří naše každodenní zkušenosti. Možná vás překvapí, že je také velmi sobecký a privilegovaný. I když váží o málo méně než pouhé kilo a půl, z celkového přísunu krve a kyslíku do těla využívá 20 %.

Už tisíce let nás fascinuje


Aristoteles se domníval, že mozek je něco jako chladič našeho srdce. Ve středověku panovalo přesvědčení, že zde sídlí lidská duše. V devatenáctém století byla oblíbená frenologie a vyobrazení mozku jako „puzzle”. Každý dílek představoval určitou lidskou vlastnost. Všechno to jsou pouhé metafory.


V současné době lidé stále některým mýtům věří. Jako třeba tomu, že levá polovina mozku je logická a pravá tvořivá. Nebo oblíbený mýtus o tom, jak se liší praváci a leváci.


Mozek je ve skutečnosti síť zhruba 86 miliard neuronů, které dohromady tvoří jeden ohromný a flexibilní orgán. Dnem i nocí mezi sebou stále komunikují. Tyto „rozhovory” buď sílí, nebo slábnou. Záleží na tom, co se děje v okolí a uvnitř těla.


Levý a pravý mozek

Lidský mozek je skutečně rozdělen na levou a pravou hemisféru. V jejich funkci jsou rozdíly. Často je ovšem lidé nesprávně chápou.


Na první pohled vypadají obě poloviny mozku stejně. Při bližším zkoumání zjistíte, že se liší velikostí i tvarem. Rozdíly jsou patrné také na mikroskopické úrovni.


Levá hemisféra je obvykle o něco větší a mírně vyčnívá na zadní straně, zatímco pravá vyčnívá vepředu. Více se podílí na matematických schopnostech. Kontroluje naši řeč a formy řešení logických problémů. Zároveň je zdrojem špatně zapamatovaných nebo vymyšlených detailů. Celkově vzato se tato část mozku stará o pořádek a logiku. Pokud něco nedává smysl, obvykle reaguje vytvořením nějakého přijatelného vysvětlení.


Pravá strana je mnohem realističtější a pravdivější. Ovládá prostorové vnímání a analýzu předmětů. Vyniká při vizuálně-motorických úkolech. Důležité je ale, že obě hemisféry spolu intenzivně komunikují, zejména přes kalózní těleso (starší česká literatura o pěkně pojmenovala jako svorník mozkový a další spojky).


S asymetrií mozkových hemisfér se setkáme i u zvířat. Dosud nevíme, proč se mozek vyvinul právě tímto způsobem. Ještě nějakou dobu potrvá, než vědci přijdou s novými poznatky.



193 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page