top of page

Neuroplasticita jako základní schopnost mozku

Aktualizováno: 30. 7. 2022

Pramení v něm každá naše reakce, rozhodnutí i emoce. Zodpovídá za myšlení, paměť, úsudky a celkovou osobnost jedince. Lidský mozek je zázračný orgán s nejsložitější organickou strukturou, jakou známe. Jakmile se naučíme něco nového, struktura i fungování mozku se změní. Přizpůsobí se. Říká se tomu neuroplasticita.


Lidský mozek se v průběhu celého života dynamicky mění. V poslední době se často o neuroplasticitě mluví. Pod tímto pojmem se neskrývá nic jiného, než schopnost nervových sítí měnit svou topografii a uspořádání v reakci na vývoj, poškození nebo přísun nových informací. Čím častěji danou situaci prožíváme, tím více dochází ke stále většímu posilování. Přibývají synapse, neurony, bílá hmota, tedy vlákna. Velmi se množí i „podpůrné” gliové buňky. Také na poškození, např. při úrazu nebo mrtvici, mozek časo zareaguje velmi plasticky.


Vraťme se na okamžik do školních let. Každý z nás se učil alespoň jednomu cizímu jazyku. Plasticita mozku v tomto případě měla dvě možnosti. Pokud byste se studiu věnovali intenzivně a vytrvale, mozkové dráhy by se tím posílily a vám by se podařilo dosáhnout mnohem lepších výsledků. Jakmile byste na dennodenní učení se zanevřeli, mozkové dráhy by začaly vyhasínat.


Plasticita mozku může samozřejmě fungovat i opačně. Určitě znáte někoho, kdo si kvůli stresovým situacím vypěstoval zlozvyk. Třeba takové kousání nehtů. Děje se to, protože mozek si spojení stresu a okusování nehtů zautomatizuje. Důvodem je, že se v dané situaci chováme pokaždé stejně, a tím posilujeme mozkové dráhy.


Neuroplasticita je velmi složité téma. Díky moderním poznatkům neurovědy se můžete naučit mozek ovládat. Zjistíte, jak mít pod kontrolou učení se nových informací a jak v co největší míře předejít zapomínání.


Dovolte mi na závěr jeden zajímavý postřeh o tom, jak je význam mozku nezpochybnitelný. V mnoha zemích světa je fatální poškození mozku považováno za skutečnou smrt člověka. Bez ohledu na to, zda další orgány fungují.


Připravuji novou videopřednášku. Brzy ji najdete na webu. Ukážu vám v ní, jak se mění synapse, jak se mohou některé mozkové struktury zvětšit v důsledku tréninku a jak vy sami podpoříte neuroplasticitu vašeho mozku.




138 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page