top of page

Jak jsem se postavil trémě na rétorice

Aktualizováno: 29. 6. 2022

Učím se celý život. Osvojovat si nové znalosti a schopnosti je pro mě velmi přirozené. Dokonce i když jde o obor, který se nachází mimo mou komfortní zónu. Kurz rétoriky v rámci Fascinating Academy Radima Paříka zcela určitě spadá do této oblasti. Radimova reputace mě však přesvědčila, že do toho mám jít.

Dopředu jsem věděl, že to bude dobré. A že to nebude levné. Ale s tím jsem byl srozuměný, protože kvalitní věci prostě nejsou levné. Vstával jsem v pět ráno, abych stihl vlak. A cestou na kurz jsem se rozhodl, že to budu brát opravdu vážně. Že do toho půjdu naplno a něco si z toho odnesu.


První den jsem ani nesnídal. Měl jsem tak velkou trému, že jsem zvládl pozřít jenom kafe. Radim si mě a mé kolegy získal, jenom co promluvil. Vysvětlil nám základní principy a okamžitě jsme se pustili do tréninku. Tři minuty na přípravu, představení, výstup, zpětná vazba. Když mluví někdo jiný, ostatní účastníci kurzu bedlivě naslouchají a mapují projev svého kolegy. Protože i tím se učíme. Zpětnou vazbu pak dáváme všichni. Ke konci jsem už byl pořádně unavený, ale držel jsem se toho, co jsem si ráno předsevzal. Zatnul jsem zuby a opřel se do práce. Ani přes velké vyčerpání se mi večer nechtělo spát. Byl jsem prostě nabitý energií.


I druhý den jsem vstával v pět ráno. Celý den jsme trénovali a já se odpoledne vybičoval k rétorickému výkonu. Přednesl jsem delší a poměrně osobní příspěvek. Ráno předchozího dne by mě něco takového nejspíš vůbec nenapadlo.


Rétorika u Radima Paříka byl jeden z nejlepších výcviků, jaký jsem kdy zažil. Odcházel jsem se skvělým pocitem. Hodně jsem se toho naučil. A certifikátu, který jsem po třech dnech intenzivního tréninku získal, si opravdu velmi vážím.


Své nově nabyté schopnosti teď uplatňuji například při online přednáškách pro veřejnost. Kromě obsahu nyní více soustředím pozornost na to, jak své vědomosti předávám a jak působím na své publikum. Přijďte se podívat, jak mi to jde.



344 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page