top of page

Mozek zblízka 3: Přední cingulární kůra

Aktualizováno: 10. 7. 2022

Co má společného Howard Hugs v podání Leonarda di Capria (film Letec), otravný Melvin Udall (Jack Nicholson ve filmu Lepší už to nebude) nebo detektiv Monk ze se seriálu Můj přítel Monk? Všechny tři sužují nutkavé myšlenky a rituály. Vtíravý pocit „něco není v pořádku“. Co se děje v mozku takových lidí?


Přední cingulární kůra (angl. anterior cingulate cortex; ACC) je v lidském mozku uložena v čelním laloku na vnitřní straně vzájemně k sobě přiléhajících mozkových hemisfér. Zepředu obepíná kalózní těleso (svorník mozkový), masivní svazek nervových vláken propojující obě mozkové polokoule. Přestože se jedná o vývojově novou mozkovou kůru, tedy neokortex – mozek primátů, ovlivňuje i některé funkce typické pro spodní části mozku (plazí mozek).


Mezi ně patří třeba krevní tlak nebo vnímání bolesti. Je však také zcela zásadní pro vyšší nervové schopnosti, jako je pozornost, monitorování možného konfliktu podnětů a situací, detekce chyby či reprezentování požadavků kladených na jedince. Udává se také, že se významně podílí na emocích a morálce. Její správná funkce je narušena např. u obsedantně kompulzivní poruchy, kdy pacienty sužují nutkavé myšlenky a rituály. Vědci předpokládají, že narušení této struktury je zodpovědné za vtíravý pocit „něco není v pořádku“, který tyto pacienty často provází.


Koučování může napomoci lépe tuto strukturu ovládat a mít více pod kontrolou svoji mozkovou exekutivu.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page