top of page

Mýtus 1: Používáme asi jen 10 % své mozkové kapacity

Aktualizováno: 29. 6. 2022

Představte si to: Trocha tréninku a naučíte se svůj mozek zapínat a vypínat podle potřeby. Každou jeho část. V závislosti na tom, jestli zrovna čtete nebo chcete poslat telepatickou zprávu svému rodiči. Tak nějak si totiž asi fungování mozku představují různí ezoterici, kteří často a rádi tvrdí, že svou mozkovou kapacitu nevyužíváme ze 100 %. Zpravidla tím vysvětlují paranormální schopnosti lidské mysli a je to velmi populární mýtus.


„Kdybychom používali jen malou část své kapacity, k čemu by nám byla zbývající část mozku?“


Věda dává přísnému skeptikovi za pravdu. Funkční magnetická rezonance nám ukazuje, jak mozek pracuje. Každá mentální činnost mozek zaměstnává hned v několika jeho oblastech. A tím se mozek skutečně cvičí.


Pokud chceme mluvit o rezervách, mluvíme o „kognitivní rezervě“, tedy o rezervě mentální. S tím souvisí např. fakt, že lidé, kteří jsou do vysokého věku duševně aktivní, téměř vůbec netrpí příznaky demence nebo Alzheimerovy choroby, ačkoliv patologové potvrzují, že mozek mentálně aktivních seniorů přesto vykazuje typické změny, které tyto nemoci provází.


Naučím vás učit se. Naučím vás pracovat s pamětí. Naučím vás to, protože jsem neurovědec a kouč. Rozumím tomu, jak mozek funguje.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page